Valikko Sulje

Hyvä valaisin -mindmapin päivityksellä parempia valaisimia

Aiemmin sivustolla julkaistuun Hyvä valaisin -mindmappiin on tehty muutama täydennys parantamaan hyvän valaisimen kokonaisuutta. Hyvä valaisin -mindmap on työkalu saada parempia valaisimia.

Hyvän valaisin -mindmap

Energiatehokkuuden optiikka -osio on muutettu optiset ratkaisut -osioksi, johon on lisätty tarkennuksina linssit, heijastimet, suojalasi/-pleksi ja pinnoitteet. Valontuoton tarkoituksenmukaisuus ja valon häviöiden huomiointi ovat hyvin keskeisiä asioita energiatehokkuuden kannalta.

Valontuoton osioon on lisätty uutena asiana valon spektri, koska valon spektri tuotetaan valaisimessa ja se on osa valontuottoa. Spektri on olennainen osa elinympäristöä niin ihmisten, hyönteisten, eläinten kuin kasvienkin kannalta vaikuttaen näiden hyvinvointiin ja kehittymiseen.

Uutena osiona on lisätty turvallisuus, mikä tulee jo standardien vaatimuksesta, ja mikä on huomioitava valaisimissa sekä niiden testauksessa ja hyväksynnässä. Valaisimien turvallisuus on ns. must-asia.

Hyvä valaisin on laaja kokonaisuus, ja siinä hyvä valaisin -mindmap on hyvä apu, jotta erilaiset näkökulmat tulee huomioitua. Projekteja toteuttaessa tulee esille myös uusia näkökulmia tai asioita, joita on hyvä huomioida myös tulevissa projekteissa.

Posted in Valaistus