Jyväskylän Sähkömessut jaksavat joka toinen vuosi kiinnostaa alan toimijoita. Messut olivat jälleen laaja otos alan toimijoista ja heidän tarjonnastaan. Olin jo paikalla päivä ennen messujen alkua mukana pystyttämässä Greonin messuosastoa, missä messujen kuluessa kohtasin valaisinasiakkaita. Oli mukava tavata tuttuja ja tavata uusia henkilöitä.
Päivien aikana ehdin kuitenkin hyvin käydä läpi messujen tarjontaa, etenkin vihreän siirtymän tarjontaa. Tässä blogissa muutamia havaintoja messuilta.
Vihreäsiirtymä näkyi energiavarastoina ja sähköverkon stabiilisuuden hallintaratkaisuina sekä sähköautoina ja niiden latausratkaisuina. Esillä oli akkuratkaisuja paikalliseen, esim. kiinteistön tai teollisuuslaitoksen väliaikaisen energiasaannin turvaamiseen tai energian hinnan hallintaan, sekä suuria konttikoon tai useiden konttien kattavan akkujärjestelmän ratkaisuja sähköverkon kuormituksen- ja stabiilisuuden vaihteluihin. Energiavarastot ovat iso kehittyvä kasvuala. Akkujen kapasiteetit ja määrät kasvavat voimakkaasti tulevina vuosina suhteellisen hinnan laskiessa johtuen määräkasvusta ja teknologian kehityksestä. Akuilla tullaan ratkaisemaan suuri osa säätökapasiteetista.
Sähköautoilu oli saanut lähes kokonaisen hallin omien tuotteiden ja palvelujen esittelyyn. Uutta tuotetta ja palvelua oli hyvin esillä. Jätin osaston aika vähälle huomiolle, sillä aihe on tullut jo tutuksi aiemmin.
Valaistuksen osalta todellisia uutuuksia ei oikein sattunut minun silmiini. Valaisimien laatu ja laadun tasaisuus on kehittynyt positiivisesti. Ostat voivat ostaa hyviä kotimaisia valaisimia. Kasvualueiksi veikkaan räjähdysvaarallisten tilojen/alueiden valaisimet, vanhojen (loisteputki)valaisimien modernisoinnin ja valon spektrin ominaisuuksien hyödyntämisen.
Messuilla ja osin heti messujen jälkeen käytiin vilkasta keskustelua messujen tulevaisuudesta. Esillä oli hanke, minkä tavoitteena on järjestää kahden vuoden kuluttua vastaavat messut Helsingissä. Esille nousseita kysymyksiä: Kahdet messut lähes samaan aikaan, riittääkö vierailijoita, jaksaako/raskiiko olla molemmilla messuilla? Kumpi jää pois, jos jää? – Asioilla on aina puolensa. Pienien yritysten kannalta on todennäköisesti liian iso panostus osallistua kaksille messuille, ja jos messukävijöiden määrä puolittuu, niin kannattaako olla osaston kanssa messuilla lainkaan. Yksi ratkaisu voisi olla sellainen, että messut olisivat vuorovuosin Helsingissä ja Jyväskylässä. Toivottavasti jatkossakin on hyviä messuja.
ToiVi Oy on osakkaana Greon Oy:ssa.