Valikko Sulje

Päivä Sähkö Valo Tele AV 2020 messuilla

Vietin talvisen keskiviikkopäivän Valo Tele AV -messuilla. Jyväskylän ammattimessuilla päivitin itselleni nykytilannetta valaisimista ja valaisin tekniikasta sekä tavaten vanhoja tuttuja ja tutustuen uusiin henkilöihin. Tässä on muutamia havaintoja.

Vuoden valaistuskohteiden julkistus

Valotekninen seura julkisti ja palkitsi Valon-päivän merkeissä vuoden 2019 valaistuskohteet sisä- ja ulkovalaistuksessa. Arviointikriteerejä ovat mm.

  • kohteessa on huomioitu käyttötarkoitus ja arkkitehtuuri
  • valaistus täyttää nykyaikaiset valaistustekniset vaatimukset, muun muassa valaistustason, häikäisyn, valon värin ja näkömukavuuden suhteen
  • toteutuksessa käytetään nykyaikaisen tekniikan ratkaisuja
  • kohteessa on huomioitu taloudellisia ja ekologisia asioita

Sisävalaistussarjan voittajaksi tuli Länsimetro. Palkinnonjaon yhteydessä kohteesta näytettiin kuvia, ja ne olivat kyllä hienoja. Onnittelut kohteen toteuttajille, kts. Valoston sivut. Kohde on saanut myös kansainvälistä huomiota. – Hienoa, että meille kansalaisille järjestetään jokapäiväisiin paikkoihin taide-elämyksiä. Seuraavalla ”etelän matkalla” käyn kyllä paikan päällä ihailemassa kohdetta.

Ulkovalaistussarjan voittajaksi julkistettiin Aurora Experience Saariselän Kilopäältä. Kohteessa toteutetaan hyvin laskijoiden turvallisuus, viihtyisyys ja elämyksellisyys unohtamatta energiatehokkuutta. Onnittelut kohteen toteuttajille, kts. lisää Valoston sivut. Tässä kohteessa olen jo käynyt, ja se on vaikuttava kohde myös paikan päällä. Olen saanut olla mukana tässä hankkeessa valaisintoimittajan roolissa, kohde on toteutettu VP1011 valaisimilla, joissa on 4-kanavainen valontuottoratkaisu DALI ohjauksella.

Oliko uutta messuilla?

Messuilla ei mielestäni esitelty mitään erityisen uutta ja mullistavaa, lähinnä esillä oli pieniä tuote parannuksia ja päivityksiä. Voi olla, että minulle alaa seuraava henkilönä uutuudet ehtivät tulla tutuksi muissa yhteyksissä sitä mukaa kuin niitä julkistetaan, ja siten messuille ei jää niin paljon uutta ja ihmeellistä. Omasta mielestäni paras uutuus oli sisävalaistuksen valaisin ratkaisut, joissa kiusahäikäisyä oli saatu poistettua tehokkaasti.

Parasta messuantia minulle oli tavata tuttuja, ja vaihtaa kuulumisia, sekä tutustua uusiin henkilöihin.

Kiitokset messujen järjestäjille hyvistä järjestelyistä, jatkakaa samaan malliin.

Posted in Valaistus