Valikko Sulje

Referenssit

Greon Oy:n liiketoiminnan käynnistys, valaisimet ja viestintä

Greon Oy on vuoden 2020 tammikuussa perustettu oululainen valaisinvalmistajayritys. Yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja on Jarmo Lohilahti. Jarmolla on vahva kokemus valaisimista ja valaisinliiketoiminnasta Alppiluxilta ja Enstolta.

ToiVi Oy aloitti kehitysprojektin Greonin kanssa jo Greonin perustamisvaiheessa, ja olemme auttaneet yritystä liiketoiminnan ja valaisintuotteiden kehittämisessä sekä viestinnässä. Nyt on toteutettu yrityksen ensimmäinen kehitysvaihe; yritys pyörii ja tuotteet ovat myynnissä, tuotteita on toimitettu ja otettu käyttöön. Tuotevalikoima on laadukas ja kattava, ja se koostuu Greonin omista valaisimista sekä turkkilaisen LAMP83:n ja espanjalaisen NTE:n valaisimista.

Greonin valaisintarjonta on suunnattu teollisuus- ja liikerakennuksiin sekä julkitiloihin sekä niiden piha-alueille ja erilaisille kulkureiteille. Tuotetarjonnassa on huomioitu suomalaisten olosuhteiden ja asiakkaiden vaatimukset. Tuotteissa on korkea energiatehokkuus ja luotettavuus, ja ne ovat huollettavissa. Valaistusominaisuudet ovat laajat ja asennettavuus vaihtoehtoja on useita. Tuotetietoja on tarjolla suunnittelijoille, jälleenmyyjille ja asentajille kattavasti yrityksen omilla verkkosivuilla ja sähkönumerot.fi -palvelussa.

Greon Oy:n Ovean -julkitilavalaisin moduulikattojen valaistuksessa.
Greon Oy:n Ovean julkitilavalaisimet apteekin moduulikatossa.

Valaisin referenssejä vuosien varrelta

Olen valinnut tähän alle referensseiksi tietoisesti vanhoja valaistuskohteita, koska niistä on valaisimen kehittämisen lisäksi myös oikeaa pitkäkestoista elinkaarikokemusta. Tässä on esimerkkejä siitä, kuinka hyvällä osaamisella on voitu toteuttaa luotettavia valaistusratkaisuja. Lopussa on yhteenveto myös epäonnistuneista toteutuksista, joista on saatu hyödyllistä oppia ja kokemusta. Näillä referensseillä, ja vastaavilla toisilla hyvin suunnitelluilla tuotteilla, on tehty ensimmäinen versio hyvä valaisin -mindmapista.

Raatin muuri Oulussa

Oulun Raattin urheilukentän muuri on valaistu VP -valaisimilla vuonna 2010 ilman yhtäkään vikaa yli kymmeneen vuoteen.  Hyvä referenssi valaisinten tuotesuunnittelusta.

Kohde oli aikanaan ensimmäisiä isoja led-valaisimilla toteutettuja julkisia kohteita. Muurissa on 184 valaisinta, joissa kussakin on kahdeksan teholediä. Valaisimet ovat olleet käytössä 10 vuotta ja 5000 tuntia vuosittain. Jokainen valaisin on ollut siis käytössä 50 000 tuntia, niinpä yhteensä kohteessa on ollut lähes 10 miljoonaa valaisinkäyttötuntia ilman yhtäkään vikaa valaisimissa. Valon hiipuminen on pysynyt luvatussa 1 %:ssa vuoden sisällä. Energiatehokkuutta kuvaa hyvin se, että noin 400-metrisen muurin valaistukseen kuluva energia maksaa noin 0,2 € käyttötunnille.

Siltavalaisimet

VP -valaisimilla valaistu moottoritien alikulku. Referenssi hyvästä valaisinten kehityksestä.

Hyvin suuri osa Suomen alikuluista ja ylikulkusiltojen alla olevista valaisimista on ns. VP-valaisimia. Tuotteet ovat luotettavina kestäneet hyvin, ja ne ovat edelleen 10 vuoden jälkeen haluttuja valaisimia noihin kohteisiin. Valaisimien suunnittelussa on tavoiteltu seuraavia ominaisuuksia, jotka käytännön kokemukset ovat vahvistaneet:

  • luotettavia ja pitkäikäisiä
  • energiatehokkaita
  • tuottavat halutun valaistuksen
  • helppo asentaa ja ylläpitää
  • kestävät ilkivaltaa

Vanhan valaisimen kuoreen uusi teknologia

VP -valaisimilla valaistu silta Jyväskylässä, vanhaan valaisimeen on vaihdettu uusi tekniikka. Referenssi hyvästä suunnitelusta.

Aina ei ole järkevää tai mahdollista uusia koko valaisinta, jolloin uusitaan vain valaisimen sisällä oleva tekniikka. Vuosien kuluessa toteutuksia on tehty useita niin Suomeen kuin ulkomaillekin. Yleensä tavoitteena on ollut säilyttää vanha ulkonäkö ja tuottaa vähintään yhtä hyvä valaistus huomattavalla energiansäästöllä, sekä saavuttaa hyvä luotettavuus ja pitkä elinikä. Uuden tekniikan vaihtoon on varattu sama aika kuin mitä on aikaisemmin mennyt lampun vaihtoon. Tuloksena on yleensä ollut vaatimusten saavuttamisen lisäksi aiempaa parempi valaistus.

Teollisuuden erikoisvalaisimet

Teollisuudessa on joskus tarpeita, joihin ei löydy sopivaa valaistusta markkinoilla olevista valaisimista. Tällöin on tehty valaisinratkaisu juuri kyseiseen tarpeeseen. Toteutuksia on tehty esimerkiksi tilanteissa, joissa

  • led-valaistus tarvitaan hyvin kuumiin tiloihin
  • valaisin on osa asiakkaan isompaa tuotetta
  • valon vaatimus on poikkeava, esim. valon spektri tai
    valonjako

Epäonnistuneista toteutuksista opittua

Valaisimista on pidetty vikatilastoa valaisinten valmistuksessa ja asiakasreklamaatioissa. Valmistuksen virhelähteet on saatu yleensä kiinni hyvin nopeasti; ne ovat usein liittyneet ohjeistukseen, mutta myös suunnitteluperäisiä virheitä on ollut. Asiakasreklamaatiot tulevat joko toimituksen ja käyttöönoton yhteydessä tai käytön aikana. Virheitä on ollut esim. asennettavuudessa (mahdollisuus tehdä väärin), rakenteen valitussa kotelointiluokassa ja sen toteutuksessa sekä ohjeistuksessa. Inhimillisiä virheitä sattuu, mutta niistä kannattaa oppia, jolloin tulevat virhemahdollisuudet minimoituvat.